CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, June 21, 2010

~9~

Sedang asyik menyiap pemasangan model baru, Anita dah terpacak depan meja. “kau kenapa makcik?” soal Aisyah bila Anita duk mengipas muka dengan check sheet. Entah berlari dari mana. Berpeluh semacam je. Ke jogging dalam line tadi?

“bos baru dah datang, aku jumpa Kak Ros tadi. Dia bagitau mungkin lepas break nanti bos tu masuk”

“dah tu apa yang kau susah hati sangat? Macam la tak pernah dapat bos baru. Handsome sangat ke sampai kau menggelabah ni?”

“kau ingat tak mamat yang kau tunjuk kat aku tadi, yang kau cakap kau ajak bergaduh pagi tadi kat parking?”

Aisyah dah angkat muka. Memandang Anita, berharap sangat yang Anita takkan cakap mamat tu la bos baru dia orang.

“tu la Encik Danial Farrish”

“Ya Allah……..mati aku”

“memang mati pun………. Padan muka kau, lain kali angin la tak tentu hala dengan orang lagi. Sendiri bawa kereta tak betul, ada hati nak sound orang. Kan dah kena batang hidung sendiri”

“jahat la kau Ta, bukan nak menolong, mengata lagi”

“aku tengah tolong la ni……….”

“tolong la sangat……….tolong mengata, tolong tambah sakit hati aku. Kau memang pakar bab ni”

“kau lupa lagi satu, tolong takutkan kau” tambah Anita, dia dah tersenyum melangkah ke meja. Seronok dapat takutkan Aisyah. Selalunya minah ni berani je mamanjang.

*-*-*-*

Pukul 11 pagi Encik Zakaria masuk bersama dua orang asing. Seorang lelaki, seorang perempuan. Yang lelaki tu memang dia dah kenal rupa, tinggal nama je tak tau. Eeehhh silap, nama pun dah tau sebab mak cik kepoh tu dah tolong cakapkan. Kejap lagi mesti kena berkenalan, dah adat kat office ni, ada je orang baru masuk mesti Encik Zakaria bawa round semua department untuk berkenalan.

Bila mata beralih pada wajah pakcik tu, pakcik tu pun tengah pandangan Aisyah. Ahhh, sudah. Confirm pakcik tu kenal dia. Memang cari nahas betul. Muka pun tengok macam nak makan orang je tu. Nampak sangat aura tak puas hati tu. Nak cari gaduh ke apa?

“Perhatian semua, minta berkumpul sebentar” suara encik Zakaria dah bergema dalam pejabat. Semua yang rancak membuat kerja terhenti, bangun mengelilingi 3 makluk yang berdiri diruang tengah pejabat.

“saya nak kenalkan bakal bos baru kamu semua. Encik Danial Farish dan ini purchasing baru kita Cik Suraya Hani. Encik Danial akan mula ambil alih semua kerja saya secara berperingkat hingga hujung bulan. Dan seperti yang kamu semua sedia maklum yang hari terakhir saya disini adalah 30 April”

Semua staf dah mengambil giliran untuk bersalam dengan bakal bos. Sampai giliran Aisyah, dia Cuma tunduk “Siti Aisyah Abu Bakar” senafas dia menyebut. Nasib la dengar ke tidak. Lagi bagus kalau dia tak dengar.

“Siti Aisyah” perlahan terdengar namanya diulang oleh pakcik tu. Macam menghafal je gayanya. Gerun ok! Jangan dia duk baca manderam sudah. Maunya lepas ni tak berani nak marah orang dah.


“nice to meet you here” sambung pakcik tu. Apasal nada dia lain macam je? Mak, tolong acik!!!!! Acik dah dapat musuh kat kilang ni.


*-*--*-*-*

Bilik mesyuarat terasa panas walaupun aircond dah dipasang seminimum mungkin. Makin merah dan panas telinga Aisyah bila bos baru tu asyik je mencari salah pada projek yang dikendalikanya. Ni kes nak balas dendam ke hapa? Tak puas hati pasal keta yang bercalar tak sampai 0.1mm dia punya kedalaman tu.

“why this measurement for actual part different from drawing?” Danial dah sibuk mengzoomkan pada laptopnya. Muka Aisyah dipandang meminta penjelasan.

“Sir, this model are transfer model, so we have to follow actual part, then follow by outer the drawing. For your info, we just receive 1st sample and not confirm yet. So drawing still follow actual drawing from HQ. nothing are changed.”

Danial teranguk-angguk mendengar penerangan Aisyah. Sesekali dia tersenyum bila melihat Aisyah tunduk menconteng kertas, nampak sangat bengang dengan dia. Tapi dia ada banyak lagi idea nak kenakan kakak harimau ni.

Baru dia nak bersuara, Encik Zakaria pula melangkah masuk “Danial, sorry I interrup.we have discussion with MD now”

Aisyah melepas nafas lega. Bukan senang nak dapat peluang macam ni.terus dia kemas kertas-kertas yang digunakan tadi.

“we not finish yet girl. I will arrange new date to finish this problem ASAP” ujar Danial berlalu dengan laptop ditangan kiri.

“yes sir” terus je dia melangkah keluar dari bilik yang serba panas tu. Lega. Bala betul bila tersilap cari pasal dengan bos ni. Asyik jadi point salah je. Orang lain buat salah takde pulak kena panggil. Projek dah tertangguh sampai sebulan pun relaks lagi. Ni baru drawing tak sama dengan barang dah kena panggil menghadap. Kalau lari banyak lain cerita la, ni lari 0.01mm je. Gila betul.

*-*-*--*

“Ti, kau kat mana?” perlahan suara Azhar menyapa telinga.

“kilang la pakcik ooooiii. Hari ni Rabu ok. Aku kerja”

“Ain dah takde Ti…….dia dah tinggalkan aku”sebak suara Azhar membuatkan Aisyah hairan. Perang apa pulak kali ni sampai Azhar cakap macam tu.

“kau buat lawak apa ni? Hari ni bukan 1 April. Ain nak gi mana tinggalkan kau?” balas Aisyah, macam tak logik je jawapan Azhar. Tapi kan tak elok bab mati ni dibuat main.

“dia dah takde”

“kau ada mana ni?” soal Aisyah, payah sungguh nak cakap dengan mamat ni dalam telefon.

“aku kat hospital, tengah tunggu nak bawa balik jenazah dia”

“kau tunggu situ, nanti aku sampai” kelam kabut Aisyah mengemas meja sebelum mengisi borang cuti. Macam tak percaya pulak dengar jawapan Azhar. Mendadak betul pemergian Ain. Mesti Azhar tak boleh terima. Sedangkan dia yang memang kurang rapat dengan Ain pun tergejut, apatah lagi tunang sendiri.

“Ta, aku half day hari ni. Ada emergency la” teruk la macam ni, dalam setahun berapa kali duk ambil emergency leave. Buruk la attandace rekod lepas ni.

“Pakcik Skema takde, dia meeting. Encik Serius keluar jumpa customer. Kau tinggal la form tu kat aku, nanti aku bagitau dia”

“thanks Nita. Esok aku cerita kat kau k. aku blah dulu”

“drive hati-hati”

*-*-*-*-*

Wajah sugul Azhar dipandang penuh simpati. Berat dugaan yang menimpa sahabatnya ketika kebahgian sudah didepan mata. Azhar masih lagi berteleku ditepi kubur Ain. Tekun menghabiskan bacaan Yassin. Aisyah hanya membiarkan Azhar sendiri. Mungkin Azhar memerlukan masa menerima kehilangan Ain.

“Ad, balik jom. Dah nak maghrib ni” ajak Aisyah bila Azhar masih tidak berganjak dari kubur Ain bila kedengaran ayat-ayat Al Quran sudah mula dibaca.

“aku tak sampai hati nak tinggalkan dia. Lagipun aku tak minta maaf lagi dekat dia pasal kami gaduh 2 hari lepas”

“percayalah, dia dah maafkan semuanya. Aku rasa lagi baik kau doakan kesejahteraan dia. Dah la, balik jom.aku dah kebulur ni” muka sehabis sedih ditayangkan depan Azhar. Biar lelaki tu sedar yang kawan dia ni tak makan dari pagi tadi. Perut dah main macam-macam lagu ni. Lain cerita la kalau dia puasa.

“kau tak makan lagi ke Ti?” soal Azhar, tergejut dengan bicara Aisyah sebentar tadi.

“kau call aku tadi kul 10, mana sempat nak break. Dekat hospital sibuk nak uruskan prosedur, takkan nak makan kat rumah arwah pulak.”

“jom aku belanja kau makan”

“kita balik la Ad, aku nak mandi. Dah melekit ni.”

“tapi kau kan tak makan lagi” risau pulak bila memikirkan Aisyah yang belum makan dari pagi. Buatnya gastrik makcik ni datang, lagi haru.

“takpa, aku boleh makan dekat rumah, kau tu…….. balik ni rest. Tak payah duk fikir sangat”

“thanks Ti, kaulah kawan terbaik aku”

*-*-*-*-*

Mata yang agak bengkak membuatkan Aisyah malas nak beramah mesra dengan staf-staf lain, malu. Orang lain yang hilang tunang, dia yang bengkak mata. Anita dah gelak sakan bila tengok mata dia pagi tadi. Padahal, takde pun dia menangis beria pun semalam.

“Kak Cah, Encik Danial panggill” Aisyah pandang Siti, kerani bahagian kejuruteraan tu. Bala apa pulak la kali ni.

Sebelum ke bilik Danial, Aisyah singgah dekat meja Anita. Kakak sorang tu sibuk menyiapkan dokumen APQP.

“Ta, aku punya cuti kemarin dah bagi belum dekat bos?”

“dah, aku bagi dekat Pakcik petang semalam. Apasal?”

“Encik serius mius tu nak jumpa aku. Entah apa hal la pulak”

“dia rindu kat kau kot” Anita dah tergelak suka.

“kau ni…….”

“Siti Aisyah, pejabat saya kat sini, bukan dekat meja Anita. Awak ada masalah ke nak bezakan semua tu” suara Danial terlebih dahulu memotong ayat Aisyah.

8 comments:

Shima said...

aisyah2..tuhlaaa.pasnie apa lg pak cik tue nk carik pasal erk

apple_pie said...

wah... ade pun sambungnnya..lame tggu...huhuhu.. neway..maceh utk new n3 neh

itu_aku +_^ said...

haahaha....
nk pakcik jd hero plak
bole x?

epy elina said...

hohohoh...
best2x....
x sngka wtak ain dah x de...
blh la AD ngn cah...
kehkeh..

akak said...

wah..gaduh2 sayang nih hahaha

miznza84 said...

hohohohohohoo tarikan kimia yg kuat antara pakcik danial ngan mcik cah.. tak tau ble cinta akan berputik.. its sooo nice... thanks 4 new n3... nti sambung lagi ye.. best sangat..

MaY_LiN said...

ala..cedih nye..
sapa la jodoh chah pasti..
ad ke farish..

aqilah said...

alamak, ad dah ada pesaing terbaru......yg pasti mr daniel mmg ada hati dgn aishah.................apapun, akak follow................

kekawan

About Me

My photo
only a simple person with the simple mind....:-) semua layan jek....