CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, February 8, 2010

indahnya takdir- finale

“gi Cherating nak tak yang?” Adam dah bersila di atas sofa. Q disisi ditarik dalam pelukan. Seronok pulak bila hari kerja duduk lepak dirumah. Ni semua sebab jam tak berbunyi pagi tadi. Q terpaksa minta cuti. So bila Q dah cuti, memang secara automatiknya Adam pun malas nak ke bengkel.

“nak buat apa?”

“second honeymoon,,…. Dah lama kita tak pergi bercutikan” Q dah kerut dahi. Dah lama?. Encik Adam Iskandar ni dah nyanyuk ke apa?

“baru 3 bulan lepas kita stay kat Batu Feringghi sampai 4 hari. Ni nak cuti lagi?tak sayang nak tinggal worksyop ke?”

“Wan dengan Ajet ada. Diaorang boleh tolong tengokkan. Bukan tutup pun workshop tu”

“sejak bila ni? Selalu susah sangat nak tinggal bengkel”

“jom la…..”

“baik abang cakap dulu kenapa”

“kita gi ye….yang amik cuti seminggu tau. Abang nak duduk berdua je dengan yang.”

“tengok la…..”

“pleaseeeeeeeee……”

“ok” Adam dah senyum sampai ke telinga dengar jawapan Q. “tapi Q still tak puas hati kenapa tiba-tiba abang nak gi holiday ni? Dengan kerja Q yang tengah banyak kat kilang. Macam susah je nak dapat cuti”

“kalau susah nak dapat cuti, Q submit je resign letter. Nanti abang bayarkan”

“hah??? Resign? Dah tu lepas balik holiday nanti Q nak wat apa kat umah. Nganga?”

“jaga baby”

“mende la abang duk merepek neh?mana kita ada baby”

“mana tau, kot-kot ada rezeki kita” Q diam je. Tak nak komen apa-apa. Memang dia pun berharap sangat nak dapat baby sendiri, tapi memang bukan rezeki lagi. Cemburu je tengok orang lain jalan-jalan bawa anak.

“gi Redang la bang. Nampak cantik je tu” tutur Q bila ada rancangan yang siarkan cerita tentang Pulau Redang. Macam nak suruh diaorang pergi je.

“abang tak kisah. Mana-mana pun ok asalkan dengan Q”

“Redang k. esok Q apply cuti. Abang nak gi bila?”

“minggu depan la.”



Bau kuah laksa dari warung cina tepi jalan membuatkan Q menelan liur. Sedapnya kalau dapat makan. Adam yang tenang memandu dipandang sekilas. Agak-agak kalau suruh pakcik ni berenti beli boleh tak. Nilah padahnya gatal sangat nak rasa fresh air, tak nak buka aircond walaupun matahari masih terik. Semua benda dah terbau dek hidung.

“abang….”

“eehhhmmmm”

“kalau singgah beli laksa kat uncle tu boleh tak?” Adam pandang muka Q dua kali. Macam tak percaya Q mintak nak makan laksa tu. Selalu Q la yang paling detail bab halal ke tidak makanan yang nak dibeli. Ini dah sah-sah apek yang jual pun Q boleh mintak nak beli.

“nak makan laksa ke?”

“bau dia sedap la bang, mengoda sungguh. boleh tak beli?”

“kita cari orang melayu jual ye, abang tak yakin la nak beli. Macam tak halal je”

“tapi yang orang melayu jual tak bau macam tu. Macam sedap je bau dia bang. Boleh la”

“petang ni abang bawa Q makan laksa best kat Kulim k”

“k” tangan dah tekan button power window. Dah tak sanggup nak bau aroma yang menggugat tu.

“panas dah?”

“tak, tapi tak nak bau kuah dia lagi. Nanti makin terliur”

“macam-macam la wife abang ni. Kita nak ke mana lagi ni?”

“balik rumah ummi boleh?”

“ok”


Hajah Zakiah baru siap memasak ketika mereka sampai. Q seronok je bila semua makanan dah terhidang diatas meja. Adam yang berbual dengan Haq dihalaman ditinggalkan. Sedap gila bau sambal belacan dengan buah macang. Kena pulak dengan ikan temenung goreng panas-panas….memang nikmat la.

“angah dari mana ni?” soal Amni yang baru siap membancuh air.

“gi Sunway Carnival tadi, saja jalan-jalan. Boring dah duduk rumah cuti-cuti ni”

“la, apasal tak habaq kata boring? Kalau dak boleh Ami ajak pi cari barang hantaran”

“uit…..sapa nak kawin?”

“hehhehehehehe…..Ami la….Wan dah cukup duit”

“iya ke????? Seronoknya. Nanti angah sponsor Ami punya lauk kenduri k” Amni dah melompat suka bila dengar tawaran Q.

Adam yang baru masuk dengan Haq dah tercengang tengok Amni melompat di dapur. “tu pasai apa lompat macam kera tu?” Haq dah keluarkan ayat tak pakai filter .

“napa yang?” Adam pandang muka Q minta penjelasan.

“Ami nak kawin, Q cakap la lauk kenduri dia Q bayarkan. Tu yang melompat sakan”

“mak ai….angah nak sponsor lauk kenduri Ami? Kalau Haq punya kenduri esok, angah tolong bayarkan duit hantaran bleh?”

“bolehhhhhh,….tapi abang Am la yang kawin dengan bakal wife Haq tu. Setuju?” Adam dah menyampuk.

“amboi abang……….ada hati nampak” Q dah menjeling pada Adam.

“mana ada,…abang gurau je la. Yang sorang ni pun dah tak cukup masa nak bermanja, macam mana nak tambah lagi” ucap Adam, tubuh Q ditarik dalam pelukan. “bau apa ni yang?abang nak muntah la bau ni” terus Adam berlari ke bilik air.

Langkah kalut Adam menarik perhatian Hajah ZAkiah yang baru menapak ke dapur. “kenapa dengan Am tu angah?”

“muntah la ummi. Tu je la kerja dia dua tiga hari ni. Pantang bau pelik-pelik sikit mula la muntah sana sini”

“dah tu, angah boleh duduk sini lagi? Pi la tengok si Am tu. Kesian dia”

“tak mau la Mi, kalau angah pi dekat sekali dengan angah muntah sekali. Kemarin sampai lembik angah muntah lepas tolong abang. Sehari duduk terlentang atas katil”

“hampa makan apa yang duk lawan muntah ni?”

“mana ada pa, macam biasa je la mi”

“tak pi klinik?”

“ala mi, bukan teruk pun. Kalau bau benda yang pelik ja baru abang muntah.”

“dah tu, Am bau apa yang dia muntah tu?”

“bau tangan angah bekas sambal machang”

“macam-macam la hampa ni….. ha Am, dah lega?” soal Hajah Zakiah pada Adam yang baru melangkah ke ruang tamu

“sakit tekak la Mi”

“pi klinik la. Duk biaq nanti melarat pulak”

“tak de apa la Mi, sikit je….” Adam menghampiri Q yang duduk menonton TV. “yang, temankan abang tido jap. Sakit kepala la”

Malas nak berfikir banyak, Q mengikut langkah Adam ke bilik. Sebenarnya badan dia pun dah letih berjalan dalam shopping mall tadi. Ni lah padahnya kalau malas bersenam, berjalan sikit pun dah penat.

“angah nak masuk tido jap ye Mi”

“tak mau makan dulu?”

“nanti la, kesian pulak kat abang. Dia dah tak larat tu”

“mangkit tidoq nanti pi klinik. Melarat pulak nanti.”

Masuk ke bilik, Adam dah terlena. Letih la tu. Q pun hairan dengan keadaan diaroang. Nak kata keracunan makanan, takde pulak cirit-birit. Cuma bila Adam muntah, sekali dengan dia terjangkit sama kalau gi dekat.

Badan yang terlebih letih direbahkan sebelah Adam. Jari bermain dengan wajah keletihan Adam. “gi sabun tangan la yang, abang dah tak larat nak bangun gi toilet dah bau tangan Q. loya la”

Q garu kepala. Tak lena lagi ke Adam ni? Dengan langkah malas Q berlalu ke bilik air, segala macam sabun yang ada semua Q pakai. Keluar dari bilik air Hajah Zakiah dah berdiri didepan pintu.

“bilaih dengan limau tu. Hilang sikit bau dia” 2 biji limau kasturi dihulurkan pada Q. sayang sungguh la kat menantu dia. Takut muntah lagi. Masuk ke bilik Adam dah terjaga.

“abang suruh gi basuh tangan je, Q gi makan ke apa? Lama sungguh”

“ummi la, takut sangat menantu dia muntah lagi. Suruh Q basuh dengan buah limau, ni habis bau dah”

“ok la tu, sedap je abang bau. Meh la tido”



“jangan lupa pi klinik sat lagi” pesan Hajah Zakiah pada Q ketika menghantar pasangan itu ke kereta.

“nak cakap apa kat doktor mi?angah ngan abang bukan sakit pun” Q dah menjawab bila mulut Hajah Zakiah tak berenti-renti berpesan.

“pergi aje la. Suruh doktor check kamu”

“abang yang muntah la mi, bukan angah”

“ketegaq la kamu ni angah, pi ja la. Susah sangat ke?”

“nanti kami singgah, ummi jangan risau ye” Adam bersuara perlahan. Kalau dengan Adam cepat je Hajah ZAkiah lembut.

“lepas tu jangan lupa call ummi”

“ye, baiklah…….kami balik dulu ye mi” Q tunduk bersalam dengan Hajah Zakiah.



“nak kena masuk jugak ke bang? Q rasa sihat je” soal Q bila nama Adam dah dipanggil adik yang jaga kaunter tadi.

“masuk aje lah.” Adam tarik tangan Q masuk berjumpa doktor. Q melangkah perlahan, dari dulu lagi memang dia ngeri dengan peralatan hospital ni. Adam dah duduk sebelah doktor, entah apa yang diceritakan Q tak ambil peduli. Pandangan masih dilemparkan pada semua peralatan yang ada dalam bilik kecik tu.

“nah, abang tunggu sini” Q dah terpinga-pinga bila Adam hulurkan bekas kecil padanya.

“nak wat apa?”

“nak check urine. G cepat” 10 minit kemudian, doktor tu dah tersenyum manis pada Adam dan Q. “positif….tahniah”

Adam menarik Q dalam pelukan. “thanks sayang” Q dah kelu. Macam tak percaya yang dia nak jadi ibu. Wajah riang Adam ditatap sepenuh hati. Memang dia bersyukur dengan anugerah yang tak terhingga ini.




“kita nak ke mana ni bang? Balik umah la, Q dah letih sangat ni”

“abang kan dah janji, once dapat baby je abang nak beli kereta. So abang nak Q pilih nak kereta apa”

“Alphard boleh?” cepat je Q jawab.

“kita nak naik 3 orang je yang, tak rasa besar sangat ke banglo begerak tu?”

“Honda….civic or Accord. Q tak kisah, dua-dua cantik. Abang pilih la”

“demandnya dia. Jangan esok baby pun demand macam Ibu dia dah la…..kita gi tengok, lepas tu baru buat keputusan k”

“k….tapi kereta Q kan dah ada. Membazir je”

“yang ni buat g market. Yang baru untuk jalan-jalan” jawab Adam sambil mengetuk-ngetuk stearing kereta.

“abang……..sampai hatinya kata kereta Q untuk gi market je. Melampau tau”

“Q resign ye, duk rumah jaga diri and baby. Abang susah hati la duk pikir Q keje teruk-teruk kat kilang”

“mana boleh bang, nak bagi apa kat ummi ngan abah kalau Q tak keje?”

“abang bagi gaji sama banyak dengan Q dapat sekarang tapi Q kena berhenti”

“nanti la Q fikir dulu.”

“please sayang, untuk baby”

“bagi Q sebulan untuk sattle semua kerja Q, lepas tu Q duduk saja kat rumah k” senyuman dibibir Adam melegakan hati Q.


Telefon bimbit yang melalak minta dijawab membuatkan Q meninggalkan buah strawberry yang baru dibasuh. Pandangan dilebarkan ke seluruh ruang tamu mencari kelibat Adam. Baru je nak buka mulut bisingkan Adam, dia terpandang Adam yang dah terlena di sofa. Tak sampai hati pulak nak marah bila tengok muka letih Adam.

Melihat nombor yang tak dikenali yang tertera diskrin apple membuatkan Q teragak-agak untuk menjawab.

“ya?”

“Qasedah Najwa?” suara perempuan yang menyebut nama Q

“ya saya?. Siapa ya?”

“wife Hisyam, Zana”

Q dah garu kepala. Apahal pulak wife lelaki gila talak tu call dia. Tanpa sedar Q dah terduduk di hujung kaki Adam “ada apa ya cari saya?”

“boleh tak jangan kacau hak orang.? Sedar la diri sikit, Syam dah tak nak kat awak” Puan Zana dah mula menjerit.

“maaf ye, tapi rasanya dah sebulan saya tak jumpa dengan husband awak. Bila pulak saya kacau dia?”

“awak jangan nak berlakon la Q, saya jumpa gambar awak dalam handphone dia” Q dah garu kepala. Bila pulak mamat tu ada gambar dia?

“Ya Allah, betul la, saya memang tak de hubungan dengan laki awak tu”

“nak mengelak pulak. Macam ni la perangai perempuan tak laku. Kalau dah anak dara tua tu memang suka kacau laki orang”

Belum sempat Q menjawab, handphone ditangan dah ditarik Adam. “Assalamualaikum, saya suami Q. ada apa masalah ye dengan wife saya” lembut je Adam bertanya. Q pandang muka Adam. Tak percaya yang Adam boleh cakap elok-elok dengan Cik Puan yang tengah menjerit tu.

“oohhhh…laki dia. Bagitau bini awak, jangan duk kacau laki orang. Jangan rumahtangga sendiri cukup”

“macam ni lah CikPuan, saya jaga wife saya, CikPuan jaga husband CikPuan. Lagipun wife saya dah tak kerja kat situ, so memang tak jumpa dah dengan husband CikPuan. Tapi kalau husband CikPuan datang cari wife saya lagi, jangan tanya kenapa dia masuk wad. Assalamualaikum”

Terus Adam tekan button endcall. “lain kali kalau dapat call dari orang macam ni, Q tak payah layan. Nanti effect pulak kat anak ayah ni”

“Q sayang abang….thanks sangat” cepat je Q peluk tubuh Adam. Sayangnya pada Adam makin bertambah.

“sayang, sayang jugak. Q dah masak lum ni? Abang dah kebulur ni”

“dah, tunggu abang nak makan je”

“lepas makan ni kita gerak terus gi rumah abah ye. Ummi dah banyak kali call, risau sangat takut cucu dia tak sempat sampai sebelum majlis start”

“Ummi memang kalut la….baby keluar pun belum dah sayang terlampau”

“takpe la, tujuan ummi nak kenduri tu memang baik. Doa selamat untuk kita sekeluarga”

“abang tu memang, kalau Ummi buat semua elok je” Adam Cuma tersenyum. Bahagia dengan keharmonian keluarganya. Bahagia denga kasih sayang Q padanya.





Tengahhari tu, Semua ahli keluarga dan sahabat handai berkumpul untuk kenduri kesyukuran dan doa selamat untuk Adam dan Q. meriah majlis tengahhari itu. Q bersyukur dengan nikmat yang tak terhingga ini. Menyandar tubuh pada Adam disebelah, bahagianya. Betullah, takdir Allah cukup indah, Cuma kita sebagai hambaNya perlu bersabar dan melihat nikmat sesuatu dari semua sudut.

.....>>>>:):):):)<<<<<<...........

13 comments:

epy elina said...

hohohhhhooh....
bestnya crta ni...
sy bca smpai trgelak2 ekkk....
suke bila adam protect q dr wife syam...
lpas ni mst sy rnd ngn crta ni sbb dah abs...
crta ni sy bg 4setengah bntang....

fisha said...

hahahhaha..
siap dpt star lagik...
buat esei masa SPM pun xde star...

dear all reader....
thanx for the support...

arissa said...

Citer ni best lah...
:)

the sedow geng said...

waa~
besh2..
keep it up!
epy endim..
cute r adm+Q..
h0h0h0...

alreinsy said...

best2... cam tergantung sket... apa dah jd dgn hisyam?...

MaY_LiN said...

hepi ending..

aqilah said...

teruja dgn sikap adam masa jwb panggilan bini hisyam tu, pdn muka!! tapi, apa jd dgn hisyam, si penyangak tak guna tu?????? dah kojol ke?????

hijab4piz said...

best...best
cute jer Q ngan Adam
congrate to writer
n keep it up
troskn b'karya ^_^

yuta0330 said...

nk komen gak..
cantik la..ayat pon best..
tp kn, as Islam's lady..hrp2 dpt la jge mahkota dri..
btw, crita ni best la..
hebat la penulis olah cerita..bagus2..thumbs up

Anonymous said...

Citer ni best,x bosan baca...tp sdih sbb bkn ngan hakim...gentleman gile due tu,,,smbil2 tu nk promote blog saya jgk utk shawl murah2...

Harga Promosi: beli 3 (RM28)
Free Postage

Silala ke...
http://www.indahshawls.blogspot.com

Intan said...

Salam ziarah...leka sangat saya layan tiap bab dalam cite ni..mmg menarik jalan ceritanya..gud luck ye, moga terus menghasilkan karya yang berkualiti... :)

Anonymous said...

series bez....
~muk~

Anonymous said...

hehehe...alhamdulillah akhrnya hbs bc..siyus best2 sgt2..part akim meninggal tu, rs cam nk kuar air mate je...hehehe

kekawan

About Me

My photo
only a simple person with the simple mind....:-) semua layan jek....