CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, November 26, 2010

~6~

Fikri tersentak mendengar ayat Athirah. Dia perasan jugak isteri tersayang tu dah tutup mulut sendiri. Nak salahkan Athirah pun, memang betul apa kakak tu cakap. Memang dulu dia yang tolak mentah-mentah cadangan mama. Tak nak kenal dulu. Sekarang terima aje la kesan perbuatan sendiri. Lagipun dia nampak yang Athirah tak sengaja. Selama ni pun, tak ada pun layanan buruk mahupun sindiran lahir dari bibir tu. Maknanya memang betul la dia terlepas cakap.

Suasana menjadi sunyi bila masing-masing melayan perasaan. Athirah ralit memerhati lampu jalan. Rasa bersalah tak hilang lagi dari hati. Nak kena minta maaf ke?

Bunyi telefon berdering mengejutkan Fikri yang sedang memandu. Nak tergelak pun ada. Ada lagi orang guna bunyi ni untuk ringtone handphone. Tapi disebabkan tuan punya handphone tu adalah isteri tersayang, haruslah dikawal, jangan sampai Athirah tahu dia nak gelak guling-guling. Makin panjang pulak nanti perang dingin ni. Siapa yang rugi? Dia jugak.

“assalamualaikum. Ada pa weh?” selamba Athirah menyapa pemanggil ditalian.

Fikri tekun mendengar, radio dah diperlahankan. Kononnya tak nak mengganggu perbualan Athirah. Tapi yang sebenarnya, nak mendengar butir bicara isterinya.

“ingat la. Jadi punya. Aku dah apply cuti pun. Hang beli tiket la, aku mana dan nak pi beli. Bos aku tu tangkai jering, takkan dia bagi aku keluar time break. Macam-macam alasan dia bagi nanti”

Diam.

“macam biasa la, untuk kita satu geng”

Diam lagi.

“ok, jumpa selasa ni”

Athirah menyimpan kembali telefon kedalam beg. Serabut betul la. Bila menoleh manusia disebelah baru dia teringat yang nak kena minta izin dekat suami tersayang ni. Nanti marah lagi dengan abah.

“nak minta izin gi Johor. Ok kan?” tutur Athirah tanpa memandang pada orang disebelah. Takut jugak kalau orang sebelah ni tak bagi.

“buat apa?” Athirah dah garu kepala yang tak gatal. Banyak tanya la pulak. Sejak bila jadi prihatin ni?

“lab course”

“bila nak pergi?” senyum dah menguntum dibibir bila dengar soalan Fikri. Nampak gaya macam nak ok je.

“next week”

“abang boleh bagi pergi….. tapi dengan syarat”

“apsal ada syarat lak? Syarat apa?” Athirah dah bengang.

“saja-saja nak letak syarat”

“mengada”

“ala, syarat simple je” ujar Fikri bila dengar suara Athirah dah macam tak nak layan dia.

“mende?” soal Athirah hendak tak hendak.

“kita pergi berdua”

“haaaaaaa?” kuat Athirah menyoal.

“batul la, kita pergi berdua. Kalau tak, tak payah pergi langsung” dan disebabkan ayat tu, Athirah terus diam. Kepala rasa macam nak pecah fikir syarat pelik Fikri. Yang nak ikut orang tu kenapa?

Muka masam Athirah membuatkan Fikri tersenyum sendiri. Penat dia bergaduh dengan mamat tak berapa centre tu. Dah orang cakap minggu depan nak kena gi Johor, dia pulak dengan selamba panda cakap nak ikut. Kalau dia tak ikut tak payah pergi langsung. Ingat orang saja-saja nak pergi ke? Rosak la plan nak gi dengan budak-budak kelas kalau mamat ni ikut. 10 jam duduk dalam kereta taktau berapa banyak nak kena sabar nanti.


“bila nak bertolak ni? abang nak apply cuti” tengok, tak paham bahasa betul. Orang tak kasi ikut pun nak jugak ikut. Kan jimat kos naik bas je, ni kalau dia ikut mestinya naik kereta. Mahal ok. RM500 wajib ada dalam tangan dah. Adeh, kering lagi la bulan ni. Kena catu shopping lagi.

Abang konon. Menyampah. Dulu asyik nak bergaduh, sanggup call nak gaduh je, ni bila dah kawin asyik nak berkepit je. Pelik sungguh penyakit sawan mamat tak centre ni.

“tak baik mengumpat belakang abang. Tak berkat belajar nanti” tengok, dulu masa study dekat U amik psikologi ke hape. Tau je apa yang ada dalam kepala aku.

“ye la abang sayang. Apa aje la”

“ikut abang balik rumah ye. Sunyi la duduk sorang-sorang”

“tak nak la. Esok ada kelas, jauh pulak nak pergi nanti”

“jauh mendenya. Lagi dekat ada la. Tak pun abang hantar esok. Lagipun abang ada seminar kat sana”

“itu lagi la kena pergi asing-asing. Nanti tak sama waktu break and balik”

“kalau macam tu bagi abang kunci motor”

“nak buat apanya kunci motor orang? Orang nak gi kelas naik apa esok?” emo je bila orang minta kunci kekasih awal tu.

“naik kereta abang la. Biar abang bawa motor. Susah hati abang tengok Ira bawa motor tau”

“banyak songeh la awak ni” kunci dari Fikri diambil jugak. Ok jugak sistem batter pakcik ni, Yamaha jadi Honda. Sesekali merasa kereta mahal orang, best jugak.

“bila nak ikut abang balik rumah ni?. Asyik abang je balik sini” Fikri sudah bersandar dikepala katil.

Athirah masih tekun menyiap latihan termodinamik. Malas nak jawab. Apahal lak nak gi umah dia? Lagipun ayat tu macam tipu je, baru dua minggu kawin dan baru sekali balik sini dah guna ayat ‘asyik abang je balik sini’. Macam dah bertahun je kawin dan beratus kali kena balik sini bila hujung minggu. Auta betul.

“Ira dengar tak abang tanya ni?” Fikri dah duduk bersila menghadap Athirah yang tekun menekan kalkulator bila soalannya tak berjawab. Dah rasa macam cakap dengan dinding dah.

“orang banyak soalan lagi ni nak jawab. Esok dah nak kena hantar. Boleh tak abang sayang bagi masa orang buat kerja kejap.? Sejam je”

“nak abang tolong?” Fikri masih belum berputus asa nak mengacau Athirah. Malam ni je masa yang ada nak bersembang dengan isteri tersayang. Esok pagi Athirah dah ada kelas sampai ke petang. Dan dia pun tak pasti lagi habis pukul berapa team building tu.

“tak payah. Boleh je buat sendiri” Athirah kembali tekun mengira. Takde masa nak layan gelagat Fikri. Pening dengan homework Dr Jamal pun tak terlayan dah.

The second law of thermodynamics is an expression of the universal principle of decay observable in nature. It is measured and expressed in terms of a property called entropy, stating that the entropy of an isolated system which is not in equilibrium will tend to increase over time, approaching a maximum value at equilibrium; and that the entropy change dS of a system undergoing any infinitesimal reversible process is given by δq / T, where δq is the heat supplied to the system and T is the absolute temperature of the system. In classical thermodynamics, the second law is a basic postulate applicable to any system involving measurable heat energy transfer, while in statistical thermodynamics, the second law is a consequence of the assumed randomness of molecular chaos, see fundamental postulate” Athirah angkat muka bila dengar pakcik tu asyik membaca nota yang selamat diprint dari internet. Suka hati je amik nota orang. Tak minta izin pulak tu. Ingatkan dah senyap tadi gi tido dah.

“apa barang copy note dari wiki ni. Meh sini abang terangkan bab heat transfer dekat Ira. Lagi senang faham and confirm tak lupa sampai mati. Kacang je bab ni”

“takpe la, dah dengar banyak dah dalam class tadi. Sekarang ni nak transform ke atas kertas ni je. Tolong la jangan kacau”

“boring la abang, takkan nak cakap dengan dinding kot”

“pi la tidoq. Tadi kata letih”

“tengok muka Ira, letih pun hilang. Bila nak bertolak gi Johor ni?” soal Fikri ceria. Dah tukar tajuk dah.

“Jumaat kot. Lab mula hari sabtu” jawab Athirah perlahan.

“ok mem, kalau macam tu hari Jumaat kita bertolak. Nanti abang tempah hotel siap-siap” Athirah angguk kepala. Nak jadi isteri mithali kan, iyakan je cakap suami tersayang. Ok jugak kalau dah ada orang offer diri nak siapkan semua.

4 comments:

mama_ariana09 said...

cpt smbung k,,,suka sgt citer ni

pipvz devil said...

hah mcm ni le..kjap je dpt n3 bru..n3 lps ni jgn le amik mse lme tau..sian pminat2 setia cite ni..pnantian e2 1 pnyeksaan..haha..

MaY_LiN said...

alahai ira ni pun..
abang nak bermanja tu..

miznza84 said...

nak lagi.. tak cukup...

kekawan

About Me

My photo
only a simple person with the simple mind....:-) semua layan jek....