CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, June 13, 2011

~diA- 13~

“Apa yang Ira rasa berbaloi dengan harga buku tebal stok kamus dewan tu?” soal Fikri tanpa menghabiskan ayatnya. Suka bila tengok muka Athirah yang dah mencuka, tak puas hati la tu.

“Dapat gaji nanti orang belanja makan. Ok?”

“Kalau setakat makan, sekarang pun abang boleh bayarkan. Apa kata offer yang lagi best? Baru sedap sikit dengar. Berbaloi abang keluarkan duit tu”

“tak tahulah” Athirah sudah bergerak ke kerusi yang terletak ditepi koridor. Duduk tengok orang lalu lalang lagi best dari semakkan kepala fikir apa nak bagi dekat pakcik ni. Dia bukan jenis stock pandai buat penghargaan pun. Memang selalu fail bab bagi hadiah dekat orang ni.

“Abang nak cinta Ira boleh?” soal Fikri perlahan. Terkedu Athirah. Tak tahu nak jawab apa. Kenapa suka tanya soalan luar alam macam tu?

“How about, Ira pindah duduk dengan abang?” tutur Fikri bila soalan yang pertama tadi hanya dibiarkan sepi oleh Athirah.

Hampir terlompat Athirah bila tiba-tiba Fikri bersuara disebelahnya. Suka sangat buat orang tergejut. Ingatkan bila orang dah senyap dia takkan menyoal lagi.

“Nantilah, lepas exam” sambil lewa Athirah menjawab.

“exam tu bila?” Soal Fikri. Dia memang kurang gemar kalau orang suka bagi jawapan kurang tepat ni. Rasa macam jawapan tak mengikut kehendak soalan.

“Bulan depan”

“Lambat lagi tu. So abang kena pegang buku ni sampai bulan depan lah?”

Athirah pandang geram pada Fikri. Ni apa kes ni? Dah belikan lepas tu mintak balik? Nak buruk siku ke? Saman baru tahu.

“Habis tu bilanya orang kena pindah?” soal Athirah tak puas hati.

“Hari Sabtu ni? Ira cuti, abang pun cuti. Boleh kita kemas barang Ira sama-sama. Lagipun tak banyak barang pun nak kena bawakkan. Baju dengan buku Ira ajekan”

Athirah pandang muka Fikri. Memang tak reti putus asa punya orang la pakcik ni. Banyak benar idea dalam kepala tu. Rasanya semua dah siap ter ‘plan’ dalam kepala, Cuma tunggu masa nak luahkan.

“tengoklah macam mana nanti. Jom balik.”

“nak balik dah? Baru pukul lima” tty masih santai memandang pada orang ramai yang lalu lalang dihadapan mereka.

“Asar belum lagi ni”

“Kita ke surau je. Nanti boleh ke Taman Belia pulak. Abang tengok macam sesuai je pakaian Ira ni kalau kita ke sana”

Ya Allah, banyak betul la idea dia. Nak ke taman pulak. Nak buat apa? Bersenam? Apa tak cukup keding lagi ke badan ni? Dah macam tulang bergerak pun dah ada ni. Tapi disebabkan malas nak bersoal jawab, diikutkan saja cadangan bijak tu.



Mereka sampai ketika orang sudah ramai membanjiri taman reakasi itu. Nak cari lot parking pun jenuh berpusing. Lepas lima belas minit baru dapat.

“Jom” ajak Fikri. Dia dah mencapai botol air mineral kecil tu. Punya la bijak pergi beli satu je air. Takkan nak kena kongsi kot.

Langkah Fikri diekori jugak. Sejuk kawasan yang penuh dengan pokok-pokok dikaki bukit ni. Tenang dan mengasyikkan jika diabaikan kelibat orang yang lalu lalang dihadapan mereka.

“Ni kenapa lambat sangat jalan ni” Fikri sudah mencapai jemari Athirah. Berjalan seiringan dengannya.

Bila ternampak banyak monyet yang berkeliaran, terus Athirah merapatkan diri pada Fikri. Memang dia gerun sikit dengan haiwan kecil ni. Ganas semacam.

“Takut dengan monkey ke?” soal Fikri bila perasan tingkah Athirah.

“Bukan takut, seriau je”

Fikri hanya tersenyum, bagus juga takut dengan monyet. Dapat dia berjalan rapat-rapat dengan Athirah. Bukan senang nak dapat peluang manja-manja macam ni.

“Kita nak buat apa kat sini?” soal Athirah bila dah setengah dari kawasan itu dijelajah. Dah berpeluh tangan kena gengam dengan Fikri.

“Saja, belajar bercinta. Ni kira keluar dating la. Jalan-jalan sambil berbual dekat taman yang cantik ni”

Athirah pandang ke arah hutan. Malu sungguh bila ada yang memandang mereka. Mana pernah dia berjalan macam ni sebelum ni.

“duduk sana jom” ajak Athirah. Dia dah lenguh berjalan dari tadi.

“penat dah?”

“ye”

“naik air?” botol air sudah Fikri letakkan didalam pegangan. Tak banyak soal terus Athirah minum. Kemudian dia bermain-main dengan tudung botol air. Memang tak tahu nak buat apa kalau duduk sebelah pakcik ni. Lain cerita kalau datang dengan geng tiga suku dia. Confirm dah berkejar bola dekat padang yang luas tu.

Terkedu Athirah bila Fikri turut minum air dari botol yang sudah dia minum. Patutlah dia beli satu je tadi. Nak berkongsi rupanya. Romantik tahap cipan la pakcik ni.

“nak berjalan lagi?”

“Tak mo. Penat”

“habis tu nak buat apa?”

“duduk sini tengok budak-budak main”

“Ok jugak, lepas ni boleh bawa anak sendiri pulak main dekat sini. Sekarang tengok dulu” selamba Fikri bersuara.

“Angan-angan, jauhnya”

“Tu bukan angan-angan, tu namanya perancangan. Hala tuju rumahtangga kita”

“Abang yakin kita boleh bahagia?”

“Selagi Tuhan izinkan, dah Ira bukakan hati untuk terima abang, InsyaAllah semuanya baik-baik saja”

“Bagi Ira masa”

“Nak bagi masa tu tak ada masalah, tapi Ira kenalah belajar terima abang. Dan langkah pertama adalah, kena pindah duduk dengan abang. Boleh?”

“Ira ada pilihan lain ke?”

Soalan dari Athirah mengundang senyum dibibir Fikri. Andai ini harga yang perlu dibayar untuk segala kesilapan lalu, dia akan terus bersabar untuk hari bahagia itu. Dan dia sudah nampak sedikit penerimaan Athirah. Dia perlu lebih peka dan bijak mengambil peluang untuk mencuri hati isteri sendiri.

4 comments:

itu_aku +_^zue said...

ok la ni
ada perubahan
usha lebih sikit ye fik

aiscream cokolat said...

kurg cheesy la cik writer. tu yg sush fik nak pikat hati ira...hehehe

xpe2...next n3 phlishhh~

MaY_LiN said...

oho..
like sugar la abang ni..
hihihi

miznza84 said...

best...sambung lagi plzz

kekawan

About Me

My photo
only a simple person with the simple mind....:-) semua layan jek....