CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, September 1, 2010

~dia~

Dan dua minggu lepas tu mama bagi nombor telefon tunang dia. Ira. Dan bila diselidik-selidik baru dia perasan siapa Ira tu. Athirah, budak kelas sekolah menengah dulu. Yang memang tak makan saman tu. Yang kuat menyakat orang dalam kelas. Yang tak tau duduk senyap bila takde cikgu dalam kelas. Dan segala macam yang teruk-teruk semua minah tiga suku tu buat. Sampai dia pun malu nak mengaku minah tu budak kelas dia. Sebut je Ira kelas AB satu, semua cikgu kenal. Bukan sebab baik tapi sebab selalu sangat keluar masuk bilik cikgu Jamil, cikgu displin tu.

Yang herannya, macam mana mama boleh jatuh hati nak buat menantu dekat budak macam hantu tu? Masih kasar macam dulu ke? Ke dah jadi wanita melayu terakhir?

*-*-*-*--*
Beg dihempas ke kaki sofa, letih siot kelas hari ni dari pukul 1 petang sampai pukul 10 malam. Berhenti solat je tadi sebab nak habiskan semua bab. Ayah yang duduk menonton tv di sofa panjang dihampiri, tubuh terus dibaring menumpang dipaha ayah. Nak bermanja dengan ayah tersayang kejap.

“pi mandi la dulu. Dah makan belum ni?”

“tak larat la yah. Nak tidur je ni”

“pi mandi dulu. Lepas tu baru tidoq. Esok ada kelas dak?”

“esok pukul 9,adoiiii letihnya”

“tak baik merungut Ira” mata dipejamkan bila ayah dah senyap dan kembali fokus pada tv. “bakal mak dengan bapak mertua Ira datang, nak tetapkan tarikh. Bila final paper Ira”

“ha?????? Takkan cepat sangat. Janji ritu kan tahun depan” topik bakal mak dengan bapak mertua datang ni memang la menghilangkan mengantuk.

“bila-bila pun Ira kena kawin jugakkan. Apa salahnya kalau kita awalkan sikit. Lagipun cuti sem ni sebulan kan. Sempat la nak buat apa yang patut”

Bermula saat itu, memang hidup dah tak aman. Memanjang je mamat skema tu call, mencari sebab untuk bertekak. Macam la aku nak sangat kawin dengan dia.

*-*-*-**

“Hang tak payah risau, aku tak lari la, penat tahu tak nak jawab call ang je. Aku ni banyak benda lagi nak buat. Bukan macam hang, yang semua benda nak harapkan orang buat” hand phone diubah ke telinga kanan. Dah panas telinga mendengar suara yang menjerit macam bercakap dengan orang pekak. Tak reti nak bersopan langsung dengan orang.

“hang tu bukan boleh percaya sangat”

“kalau tak boleh percaya apasal hang nak kawin dengan aku? Pi la cari orang yang boleh dipercayai sangat. Menyampah la cakap dengan hang”

“jangan lupa, esok mekap jangan macam burung hantu. Opera cina pun aku tak mau tengok” mulut menyakitkan hati tu berbunyi lagi.

“aku punya suka la nak mekap macam mana pun, muka aku, bukan muka ang”

“memang la muka hang, tapi termasuk dalam gambar kawin aku. So aku tak mau tengok gambar kawin aku macam gambar badut sarkas” Athirah mengaru kepala yang tak gatal. Sakit otak sungguh cakap dengan mamat tiga suku ni. Tak kering ke idea dia nak bergaduh ni. Hand phone dijauhkan dari telinga, dia melihat tempoh panggilan di phone. 45.10.32. biar benar la mamat ni, tak sayang kreadit langsung. Cakap gini punya lama, tapi bergaduh je dari mula tekan button hijau ni. Nasib baik la, company dia yang bayar bil, kalau kena guna phone aku confirm dah lama terputus sebab prepaid habis.

“hang ada benda yang lagi berfaedah tak nak cakap? Kalau tak dak, aku nak letak. Mak ngah aku dah 65 kali duk hingar suruh pi pakai inai”

“tu lagi satu, jangan duk gatai-gatai pi lukih macam hindu. Aku tak suka”

“suka hati aku la. Aku bukan jadi bini hang lagi. Dah la wei. Aku nak letak dah. Cakap dengan hang sampai bulan depan pun tak habis. Assalamualaikum” lega.



Fikri melempar hand phone ke atas katil. Bengang bila Athirah selambe je putuskan talian. Rasanya banyak lagi yang nak dicakapkan dengan budak tiga suku tu. Tak tahu dekat mana baiknya budak tiga suku sampai mama terlebih berkenan nak dibuat menantu. Dan bila mama berkenan, habis semua kaum kerabat mama gi lobby cakap budak tiga suku tu baik, sopan, cantik dan semua perkataan yang baik-baik je.

Bukan dia tak kenal dengan Athirah, diaorang satu kelas dari form 1 sampai form 3. masuk form 4 dia dapat MRSM Kulim. Memang tak pernah ambik tau pun kisah budak tu sejak tinggalkan Badawi. Lagipun takde topik yang boleh dibawa bincang dengan budak tak pernah serius tu, semua benda dia buat main-main je. Dalam kelas dulu, Athirah lah muka paling kerap melawat bilik displin. Berdiri depan kelas tu dah jadi kerja tetap. Macam mana mama boleh kata budak tu baik?

Tapi memang la, kalau dihitung balik dah dekat 13 tahun tak jumpa face to face. Bersembang pun tak pernah. Sesekali kalau balik kampung ada la dia nampak budak tu lalu dengan LC dia. Bawa mengalahkan nak masuk cup prix. Macam tu mama boleh kata sopan lagi.

Dan macam mana boleh jadi kisah esok hari nikah dengan budak tiga suku tu? Ni semua mama punya drama air mata. Dan sebagai anak yang dididik menghormati dan menurut perintah selagi tak melanggar hukum agama dia balik juga. Menunaikan hajat mama nak bermenantu sebelum pejam mata. Dramatik betul ayat mama guna nak pancing hati dia yang sedia lembut kalau kena ayat dengan mama ni.

“Angah, apa lagi yang dimenungkan tu. Mama panggil turun. Semua ada kat bawah nak jumpa bakal pengantin” Along dah berdiri ditengah pintu bilik. “apahal muka macam mati bini ni?” along dah duduk dibirai katil bila tengok Fikri masih tak bergerak.

“bakal memantu baik mama tu la, cakap semedangnya nak menang. Aku tak tau la kat mana baiknya budak tiga suku tu sampai mama boleh nak buat menantu”

“along tengok ok je Ira tu. Masa angah tak dak. Selalu dia mai temankan mama. Berkampung dekat dapur dengan kak long sekali. Bercakap pun sopan je. Bab masak ni, memang superb. Takde ruginya angah kawin dengan dia”

“habis la, semua orang dalam rumah ni dah kena racun dengan lakonan dia. Dah tak nampak buruk dia”

“apa yang angah cakap macam tu. Kecik hati Ira kalau dengar. Cuba la berbaik dengan dia dulu. Mesti angah jatuh cinta nanti”

“jatuh hati angah tak tau, kalau patah hati memang confirm la bila dapat bini kaki melawan ni”



Majlis akad nikah yang berlangsung di masjid berjalan lancar. Hanya saudara terdekat saja yang menghadiri. Fikri mencapai cincin yang dihulurkan oleh along. Minah tiga suku dari tadi lagi tunduk memandang lantai.

“Ira, hulurkan jari tu, Fik nak sarungkan cincin”

Fikri menghela nafas lega bila melihat hanya hujung jari je yang bersalut inai. Nasib baik tau jugak dengar cakap orang. Ingatkan nak dengar cakap dia je.

“cium tangan suami kamu tu” makcik kat sebelah Athirah sibuk memberi arahan bila pengantin perempuan dah macam tugu je. Tak bergerak dari tadi.

Bila Athirah mendongak, terkaku Fikri. Jauh berbeza muka isteri dedepan mata dengan wajah yang sering tergambar diminda. Ayunya dia dengan anak mata coklat cairnya. Sungguh, dia jatuh cinta dengan isteri sendiri.

“cukup-cukup la tenung tu. Simpan dulu, sekarang ni selesaikan dulu upacara ni” bisikan ditelinga membuatkan Fikri kembali ke dalam masjid, berhadapan dengan Athirah yang merenung resah mukanya. Dengan hati penuh bunga-bunga cinta, dahi si isteri dikucup lembut.

*-*-*-*

“lebarnya senyum, apa yang dikhayalkan tu?” senyuman yang terlukis dibibir terus padam bila mendengar suara garau abah.

“abah, tak tidur lagi?”

“nak tidur macam mana kalau pengantin lelaki duduk tersengih sorang-sorang tengah-tengah malam ni. Heran jugak abah, 3 hari sudah muka kelat je ni balik dari akad nikah senyum tak hilang dari bibir. Kenapa?”

“ntah la abah. Bersyukur dengan ketentuan Ilahi mungkin”

“nak cerita?”

“janji abah tak gelakkan angah”

“tengok la dulu, mana boleh abah janji kalau benda tu abah tak pasti lagi”

“angah jatuh cinta dengan Ira”

“jadi tak salah pihihan mama kamu? Suka juga angah dengan budak tiga suku tu ye” Fikri tersenyum malu bila abah sendiri pun tau gelaran bakal menantu yang dia bagi.

“angah ngaku salah bah”

“abah dengan mama tak kisah. Masalah angah sekarang, Ira. Kan hari-hari angah asyik berperang je dengan dia. Pikir la macam mana nak pujuk dia”

“nak pujuk tu yang masalah”

“pandai-pandai angah la, lagipun Ira tu dah jadi isteri angah pun”



*-*-**
enjoy my merepek.just novel pendek....tapi tak tau la klu terpanjang nanti....
kau ilhamku tgh stuck, so layan je la yg mana ada.....

7 comments:

SHAHREE said...

hahaha......smbung.....bez jgak....hehehe

epy elina said...

best2x....
2 la...
mnilai dr luaran...
kang dah trjtuh cnta...
smbung2x...

itu_aku +_^ said...

smbung la lg
best jer cinta lps kawen

n.haliban said...

nak lagi...
nak lagi...

miznza84 said...

nk lagi... best...

iffahnazifa said...

Best:)
Itu la, ckp ikut sedap mulut je.
Bila dh b'depan baru t'kedu.

anor said...

salam...
cepat sambung ye..best gak.

kekawan

About Me

My photo
only a simple person with the simple mind....:-) semua layan jek....