CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, August 5, 2011

~maTAhARI mAlaM- 9~

Pulang dari kerja, terus Iqmal masuk ke dalam bilik. Mandi dan solat dengan cepat bila jam sudah menginjak ke sepuluh malam. Bimbang pula Adi menanti panggilan darinya.
Iqmal memasang handfree pada telefon bimbitnya. Kemudian berbaring diatas katil sambil berbual dengan Adi. Aktiviti malamnya turut berubah sejak mempunyai anak. Setiap hari perlu berbual dan bercerita dengan si kecil yang petah itu, baru terasa lengkap harinya. Dan makin indah rasanya jika Shira turut sama manja macam Adi. Mesti hidupnya lebih bererti.
“Ayah dah makan?” soal Adi membuatkan Iqmal kembali ke alam nyata.
“Dah, sayang. Adi makan apa malam ni?”
“Ibu buat paprik hari ni, sedap sangat ayah. Ibu masak apa pun mesti sedap. Rugi ayah tak makan sini”
“Habis tu, tak simpan sikit untuk ayah?”
“Adi tak berani nak cakap dekat ibu, sebab hari ni nampak ibu macam tak happy je lepas balik kerja” terang Adi.
“Kenapa ibu tak happy?”
“Kan birthday ibu dah dekat, selalu ibu macam tu. Bila nanti orang sambut birthday dia, dia menangis”
“Ibu sedih kot, ingatkan nenek”
“Agaknya. Ayah bagilah present dekat ibu, mesti ibu happy”
Iqmal hanya tersenyum mendengar cadangan Adi. Bijak benar budak sekarang. Baru sekolah rendah dah pandai macam-macam. Dan boleh fikirkan jalan untuknya.
“nantilah ayah fikir nak bagi apa dekat ibu. Adi pergi tidur okey. Jangan lupa peluk cium untuk ibu bagi pihak ayah tau”
“Okey”


Sejambak bunga lily dan sekotak kek diatas meja kerja diperhatikan penuh minat. Rasanya sebelum ke bilik mesyuarat tadi, semua benda itu tak ada. Siapa pulak nak buat lawak ni. Dan yang penting sekali, siapa yang tahu dia sukakan lily bukan rose? Jangan cakap mamat tu. Memang dia boleh mengamuk kalau betul lelaki itu yang kirimkan dia bunga.
Pantas tangan mencapai gagang telefon. Mendail nombor telefon reception.
“Ayu, Kak Shira ni”
“Ye Akak. Dah dapat bunga tu?” soal Ayu sebelum sempat dia bertanya. Berinformatif betul.
“Ayu tak salah letak ke ni? Akak rasa bukan akak punya”
“betul la, Ayu dah check tadi. Memang nama akak. Cuba tengok kad tu”
“Oh, ok. Thanks ye”
“takde hal. Cantik bunga. Pakwe baru bagi ke kak?”
Shahira buat pekak. Malas nak melayan. Nanti dia jugak yang kena sakat kalau tersalah cakap.
Kad yang terselit di atas kotak kek dicapai. Rajin betul la orang yang hantar ni. Cantik sungguh semua pilihan dia.

Dear Shira sayang….
Happy birthday inadvance….



Kalendar dihujung meja dipandang. Lagi tiga hari. Siapa yang terlebih semangat nak sambut hari lahir yang dah nak masuk tiga siri ni. Memang cari pasal sungguh. Saja nak ingatkan dia makin tua. Kotak kek dibuka, menjengah isi didalam. Cheese kek yang menjadi kegemarannya dulu terlayar didepan mata.
Segera dia menutup semula kotak itu. Menolak kotak ke tepi meja. Kalau boleh tak nak pandang langsung. Tak berminat nak mengimbau kenangan lama.
“Weh, dengar kata ada orang dapat bunga dengan kek. Tak mau kongsi dengan kawan-kawan ka?” Suraya sudah berdiri didepan meja.
“lajunya berita tersebar”
“Mestilah, mak janda hot idaman lelaki dapat bunga mesti la jadi tajuk utama hari ni. Siapa bagi ni?”
“Ntah, takde nama. Kau ambil kek ni, bahagi dekat budak-budak office”
“Kau tak nak?”
“Bukalah, tengok kek apa dia bagi aku”
Suraya akur dengan arahan Shahira, tangan segera membuka kotak. “Patutlah, dapat kek yang kau suka sangat. Siapa yang tak tahu kau tak makan kek ni? Selalu kau punya admire semua tahu kau punya favorites”
Shahira hanya membisu. Dalam hati hanya ada satu nama. Iqmal. Hanya lelaki itu tahu dia gemarkan kek itu. Tapi minda sentiasa menidakkan nama itu.
“Sure tak nak ni?”
“Ye Cik Suraya. Tolong bawa kek ni bagi dekat budak-budak. Thanks”
Dan dua hari selepas itu berturut-turut dia menerima benda yang sama. Hari terakhir, dibawa pulang juga kek itu bila semua budak dalam pejabat dah tak mahu makan sebab hari tu hari lahirnya.
“Kenapa ibu beli cheese cake ni? Kan semua orang dalam rumah kita tak makan kek ni?” bebel Adi bila membuka kotak kek. Hampa bila kek yang dia kurang gemar dibeli Shahira.
“Mana ada ibu beli. Kawan ibu bagi, takpelah kalau Adi taknak makan nanti ibu hantar dekat kakak-kakak Adi, mesti diaorang makan”
“Ibu, jom pergi beli kek”
“Nak beli kek buat apa pulak?”
“Saja lah, Adi teringin pulak nak makan bila tengok kek yang ibu bawa balik ni. Jomlah ibu”
“ibu jugak yang salah? Nak kena beli kek jugak? Kan nenek dah buatkan kek untuk kita”
“jomlah. Adi tak boleh tengok kotak kek ni”
“Lepas maghrib okey. Sekarang Adi pergi mandi, lepas tu solat.”
“Thanks ibu”


“Ibu. Adi belikan present untuk Ibu” seutas jam tangan diletakkan di atas tapak tangannya.
“Adi, mana dapat duit ni?” tergejut Shahira bila melihat jam yang berjenama yang dihulurkan oleh Adi.
“Tok ma bagi”
“Tok ma? Siapa tu? Ibu kenal ke?”
“Tak kenal kot. Ibu tak pernah jumpa” Muka Adi dah berubah. Gelabah bila dah terlepas cakap.
Ya Allah, anak siapa ni pandai sangat bercakap. “Sejak bila Adi kenal dengan Tok Ma ni?”
Adi tutup mulut sendiri. Tersilap cakap pulak. Patutnya cakap guna duit tabung sendiri. Barulah rahsia tak bocor. Ini jenuh nak kena coverline takut rasa ayah bocor.
“Eh mana ada, Adi salah cakap. Adi guna duit tabung, minta Nek Jah sikit”
“Adi, berapa kali ibu cakap jangan susahkan Nenek”
“Mana ada, nenek yang nak bagi. Ambil la ibu, kesian dekat Adi susah-susah belikan untuk ibu”
“Yelah, terima kasih”
“Cantik tak?”
“Cantik sayang”

7 comments:

korro suffian said...

i like them... suka baca citer nie.. bahagia selalu...cepatlah satukan dua jiwa mereka ye..

miznza84 said...

thanks sis...
bile la pasangan ni nak bertemu 4 mata ye...

sue said...

betul tu cepatlah temukan shirah

MaY_LiN said...

alahai..
bile ayah nak celebrate ngan ibu ni

aiscream cokolat said...

phewww~ nasib baik Adi dpt cover balik. kalau x msti kantoii dulu sblum Iqmal bterus-terang dhn Shira.

miznza84 said...

sis sambung lagi plsss.....

miznza84 said...

sis takde lagi ker??

kekawan

About Me

My photo
only a simple person with the simple mind....:-) semua layan jek....