CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, July 20, 2010

~10~

****---***---***
sorry.....sgt2 pendek.........
harap2 lepas ni boleh bg lg pnjg n sattlekan cite ni...
dh makin kosong la cite ni....
xde moral of the story lgsg.....
sesapa yg ada idea.......
email me plz...
cutebear4ever@gmail.com............

******----****----***


Aisyah pandang muka manusia yang bersuara didepan pintu tu, memang macam budak-budak sungguh. Nak ajak gaduh ke apa? Semua benda tak puas hati ni. Ada je modal dia nak sakitkan hati orang. Nak istihar perang ke?

“masuk cepat” Danial dah berlalu ke dalam bilik. Dah keluar gaya cikgu displin panggil anak murid masuk bilik pengetua dah.

“gi masuk cepat. Cik abang kau dah rindu tu, dah tak sabar-sabar nak duduk berdua” usik Anita bila melihat wajah kelat Aisyah. Aisyah buat pekak, malas nak menjawab lawak bijak Anita. Hati tengah bengkek ni.

Melihat Danial yang tekun menatap fail dimeja, Aisyah memandang lukisan dibelakang lelaki itu. Gambar epal hijau disebelah segelas air kosong, nampak sejuk sekali. Berbeza dengan tuan punya gambar tu, panas je memanjang. Tapi dengan je pakcik ni panas, dengan staf lain ok je.

Dah dekat sepuluh minit berdiri depan pakcik serius mius ni tapi dia tekun lagi dengan fail entah apa-apa tu. Nak dera orang ke apa? Kurang-kurang bagi la duduk ke. Ini berdiri terpacak macam tugu negara je. Dah lembut dah lutut ni.

“Sir, anything do you want to say? I still have a lot of job to sattle out there” alasan paling selamat untuk keluar dari bilik tu Aisyah kemukakan.

“duduk Siti Aisyah” boleh pun bercakap, ingatkan bisu tadi, omel Aisyah dalam hati.

Sehelai kertas dihulurkan oleh Danial Farish ke depan Aisyah, sekali pandang Aisyah dah tau isi kandungan kertas warna hijau tu. Borang cuti. Dan yang pastinya, cuti semalam.

“awak tau procedure company bila nak minta cutikan?”

“Saya ada emergency la Encik Danial. Mana sempat nak tunggu Encik Danial balik”

“tapi awak tau phone number saya, patutnya awak call informkan saya atau Encik Zakaria”

“salah saya. Maaf”

“maaf tak boleh nak selesaikan masalah” pergh!!!!! Pedihnya ayat penyata tu. Nasib baik la cuti semalam berbaloi.

“habis tu encik nak saya buat apa? Ganti balik cuti tu?”

“kalau boleh” cepat je Danial jawab.

“ok……. Sabtu ni saya kerja full day” jawab Aisyah selamba. Bukan tak biasa kerja hari sabtu ni, biasa sangat-sangat. “kalau dah takde apa-apa, saya keluar dulu encik” cepat je Aisyah melangkah keluar dari bilik Danial Farish. Telinga yang dah hampir berasap kena sejukkan dulu. Takut nanti tersalah cakap kalau dah terlebih takat lebur.

Danial dah tersenyum suka bila tengok muka kelat Aisyah melangkah keluar dari bilik dia. Suka betul mainkan budak sorang ni. Ni kalau ajak Keon, lagi teruk gamaknya budak ni kena sakat.

*-*-*-**

“uit, gembira nampak. Sejak tukar tempat kerja ni aku tengok kau happy je” Khairul Hafiz dah duduk sebelah Danial Farish. Senyuman dibibir Danial masih belum hilang.

“dah tukar kerja, mesti la happy. Kalau tidak sia-sia la aku usaha bagi dapat kerja baru”

“nak share ke?”

“hehehheheh…kalau kau tak tanya pun aku memang nak cerita….aku ada sorang staf ni. Kerja memang rajin.tolong orang pun rajin jugak, sampaikan vendor kilang aku tunang meninggal pun dia boleh amik emergency leave gi tolong”

“kawan dia kot”

“mungkin la”

“so apa masalahnya?”

“masa dia cabut tu aku takde kat office, so pagi tadi aku panggil la dia menghadap hakim yang terlebih adil dan bijaksana ni. Saja nak kenakan dia”

“kau suruh dia buat apa?”

“macam biasa la. Dia mintak maaf tapi aku saja buat tak paham. So dia offer diri nak ganti kerja balik hari sabtu ni”

“kejam la kau. Ni mesti budak perempuan ni”

“hehhahaheheh”

“bawa-bawa la insaf. Sampai bila kau nak membuli perempuan yang kau jumpa ni? Yang frust separuh nyawa dulu, aku. Ni kau pulak yang melebih”

“kita kan twin….mesti la senstitif tu lebih”

“banyak la kau punya twin”

“teruk la kau Keon, benda kenyataan pun tak nak mengaku”

“kita ni kembar tahun je, yang kau melebih sangat apasal?”

“aku suka kau tau ada abang yang sebaya dengan aku. Semua benda boleh share kecuali bab isteri je yang kena cari asing-asing, lain semua aku memang suka sama dengan kau ”

*-**-*-*--**

Aisyah senyum je menyambut kedatangan Cikgu Mariam dan Hj ISmail bersama Azhar walaupun tergejut dengan kunjungan itu. Entah apa mimpi Azhar bawa mak bapak dia kerumah. Rasanya baru dua kali Azhar bawa mak bapak dia ke rumah. Yang pertama masa kenduri Along, siap bawa Ain lagi. Yang kedua masa hari raya. Lepas tu memang Azhar tak pernah bawa keluarga dia datang. Dan sekarang ni bukannya musim raya. Lagipun selalunya dia jumpa Azhar diluar je.


“jemput masuk Ayah Haji, Cikgu. Mak dengan abah ada kat dapur. Duduk kejap ye, Cah panggilkan dia orang”

Lepas pastikan tetamu dah selesa duduk, baru Aisyah melangkah ke dapur. Sebelum tu tangan cepat je menyambar handpone. Nombor Azhar didail.

“kau apahal bawa orang tua kau datang rumah aku ni?”

"Assalamualaikum. Aku ada depan ni pun kau boleh lagi ye main call-call. Kaya betul. Apasal? Takut nak tanya depan ibu dengan ayah aku? Selalu selambe je tanya depan diaorang” usik Azhar.

“kau ni main-main la Ad. Aku tanya elok-elok bukan nak jawab”

“panggil je la mak dengan abah kau. Tak kesian ke dekat ibu dengan ayah aku ni? Lama dah sampai tapi air pun tak hidang lagi”

“yelah. Mengada, dia yang datang rumah kita, demand lak nak macam-macam”


“kenapa Ad? Aisyah yang telefon kamu?” Soal Cikgu Mariam bila melihat Azhar meletak telefon bimbit di atas meja.

“biasa la Ibu, diakan kalut kalau kita datang tak berjemput ni. Nak tanya depan ibu, segan. Tu yang sanggup call”

“Ad tak cakap dekat dia ke sebelum kita datang?....kan ibu dah pesan suruh cakap dulu dengan Cah”

“saja nak suprisekan dia. Seronok tau ibu tengok dia kelam kabut”

“Ad, Ad benda macam ni pun nak di buat main. Buatnya Cah tak terima kamu baru padan dengan muka nanti”

“ibu ni, jangan la cakap benda negatif. Kita kena positif.”

“positif positif jugak, tapi ni melibatkan hati orang, jangan main redah je”

*-*-*-*-*

“macam mana dengan hajat Pak Cik Ismail kamu, terima tak?” soal Pak cik Bakar pada Aisyah yang termenung ditepi pintu. Senyap je sejak keluarga Azhar meninggalkan rumah 4 jam yang lepas.

“Cik dengan Ad kawan baik je bah selama ni, pelik sangat kalau kami kahwin. Acik takde hati la dekat dia, macammana kami nak kawin?”

“tapi acik tu tetap boleh kawin dengan Azhar”

“apa pendapat mak dengan abah?”

“Acik yang lebih kenal Azhar. Nak tanya mak dengan abah lagi?. Lagipun tak baik hampakan hajat orang. Daripada duk berkawan macam tu saja, lebih baik kawin je. Azhar pun baik budaknya. Kuat bekerja”

“tapi acik tak nak jadi pengganti la abah”

“Azhar tu sayangkan Acik, dia takkan pilih acik kalau setakat nak gantikan tempat Ain. Banyak lagi perempuan lain, tapi dia tetap pilih acikkan. Mesti ada sebab”

“ikut abah dengan mak la. Acik tak kisah”

“abah tak nak buat keputusan untuk acik lagi. Abah nak acik fikir sendiri, lepas tu bagi tau keputusan acik dekat abah”

“abah……..”

“abah bagi masa tiga hari. Lepas tu, abah nak dengar jawapan acik” Pak cik Bakar dah angkat surat khabar minggu lepas. Nampak sangat tak nak bincang persoalan tu. Aisyah garu kepala yang tak gatal.

“mak……..”

“mak tak nak campur, dah abah suruh acik fikir…… terpulang la dekat acik nak terima ke tidak”

6 comments:

aqilah said...

adus.............baru daniel nak masuk line..............dah ad dtg merisik.....apa ni?????? tapi..best!!!!!!!!!!!

epy elina said...

hohhoho..
ok la 2 cah ngn add..
cnt blh pupuk...
br daniel mlepas..

sza_kdh said...

heheheh...jangan bg ad dekat cah..cha kena kawin dengan danial..buat danial bagi mengelupor bila dia tau cah nak kawin ngan ad..ok tak

MaY_LiN said...

wawawa..
melepasla c danial tu..

miznza84 said...

best2... kalo boleh biarla cah ngn daniel.. ad sesuai jd abg n bestfrenz cah je.. tp klo nk guna ad utk jeleskan daniel ok gak tu...

itu_aku +_^ said...

siapa plak keon?

dlm cite DIA?

kekawan

About Me

My photo
only a simple person with the simple mind....:-) semua layan jek....